Kuzu to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny Pueraria, używana od wieków w medycynie chińskiej i japońskiej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- Kuzu to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny Pueraria, używana od wieków w medycynie chińskiej i japońskiej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- Wspiera układ trawienny, łagodząc dolegliwości żołądkowe
- Wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
- Pomaga w leczeniu uzależnień
- Stosowane przy gorączce, nadciśnieniu i alergiach
- W kuchni kuzu działa jako naturalny zagęstnik – idealny do sosów, zup i deserów. Jest bezglutenowy, odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Przepis na szybki owocowy kisiel z kuzu
Składniki:
- 250 g owoców (np. malina, borówka)
- 2 łyżki kuzu (proporcje to kwestia preferencji)
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Owoce gotuj z połową szklanki wody przez chwilę aż zmiękną.
- Rozpuść kuzu w 1/2 szklanki zimnej wody.
- Dodaj kuzu do gotujących się owoców i mieszaj, aż kisiel zgęstnieje.
- Jeśli to konieczne możesz dosłodzić np. miodem.
Podawaj na ciepło!
Przepis na szybki budyń z kuzu
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki kuzu (proporcje to kwestia preferencji)
- 1 łyżka masła ghee
- łyżka cukru muscovado/syropu klonowego
- opcjonalnie łyżka karobu/kakao lub 3 kostki gorzkiej czekolady
- opcjonalnie przyprawy jak kardamon, cynamon, galgant
Przygotowanie:
- Wymieszaj mleko z cukrem i karobem lub kakao, a następnie zagotuj.
- Rozpuść kuzu w połowie porcji mleka, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek.
- Dodaj rozpuszczone kuzu do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje, tworząc gęstą konsystencje.
- Dodaj ulubione przyprawy, a na koniec ewentualnie kawałki czekolady, aby się rozpuściły.
- Jeśli dosładzasz miodem, dodaj go dopiero po ostudzeniu, aby zachować jego właściwości.
Podawaj na ciepło!