Bulion długogotowany warto pić zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. Będzie działał wzmacniająco w okresie obniżonej odporności, a w przypadku osłabionego trawienia czy nawet problemów żołądkowych przyniesie wzmocnienie i ulgę. Bulion może też być doskonałą bazą do wielu potraw jak zupy czy risotto.
Oto pełny przepis na aromatyczny domowy rosół:
Składniki na 4 litry wody:
- 1/2 łyżeczki tymianku, kurkumy, ziela hyzopu, ziela babki lancetowatej, rozmarynu, cząbru, bazyli, kardamonu
- 1 łyżeczka kminku (w całości)
- Kilka ziaren kolorowego pieprzu
- Szczypta soli
- Świeży plaster imbiru
- 3 marchewki
- 2 daktyle chińskie da zao
- 1 por
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- Kurczak (najlepiej gospodarski)
![](https://www.puls-natury.pl/wp-content/uploads/2024/09/Herbal-Chicken-Soup-1-681x1024.jpg)
Przygotowanie:
- W dużym garnku wlej 4 litry wody i dodaj całego kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę, pokrojone na większe kawałki.
- Gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny, aż wszystkie smaki się połączą.
- Włóż plaster świeżego imbiru, daktyle (jeśli chcesz nadać lekko słodki smak) oraz przyprawy: tymianek, kurkumę, hyzop, babkę lancetowatą, rozmaryn, cząber, kminek, pieprz, bazylię, kardamon i sól.
- Odcedź bulion jeśli przeszkadzają Ci liczne przyprawy
- Na koniec możesz dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz makaron, lane kluski, kaszę jaglaną lub ryż, w zależności od preferencji.