Przygotowywanie strączków i kasz

Strączki

Zestawy przyprawowe do poszczególnych roślin strączkowych:

  • ­ kolendra, kminek, imbir: soczewica, mung, czarna fasola, adzuki
  • ­ szałwia, tymianek, oregano: czarna fasola, fasola pinto, nerkowata, soczewica
  • ­ koper, bazylia: soczewica, ciecierzyca, groch łuskany
  • ­ mięta, czosnek: soczewica, ciecierzyca

Podstawowa metoda gotowania strączkowych:

  1. ­ Fasolę popłucz i namocz na noc w niewielkim garnku. Jeśli wymienimy w trakcie
    moczenia wodę to poprawimy strawność fasoli
  2. Rano wylej wodę z moczenia, zalej świeżą
  3. Umieść namoczony glon lub grzybki na dnie garnka
  4. ­ Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień
  5. ­ Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą prawie gotowe – ok. 20 – 30 minut
  6. ­ Dodaj przyprawy i posól
  7. ­ Gotuj kolejne 15 minut, aż zmiękną
  8. ­ Zdejmij pokrywkę, zwiększ płomień, jeśli chcesz by nadmiar płynu wyparował.

Kasze

Jak przygotować kasze zgodnie z zasadami TCM?

1. Prażenie kasz – Dzięki temu stają się bardziej Yang, osuszane z wilgoci i oczyszczone z brudu.
2. Namaczanie – Warto namaczać kasze przed gotowaniem, aby były lżej strawne i szybciej się gotowały.
3. Płukanie – Dokładne przepłukanie usuwa kurz i inne zanieczyszczenia.
4. Proporcje wody – Drobniejsze kasze gotujemy w stosunku 2:1 (woda:kasza), grubsze 2,5:1 lub 3:1.

Jak prażyć kasze?

1. Rozgrzej patelnię – Wsyp suche ziarno na rozgrzaną patelnię i delikatnie przesuwaj po powierzchni co jakiś czas.
2. Czas prażenia – Praż przez 3–4 minuty, aż kasza zacznie „puszczać parę” i delikatnie zadymi.
3. Ostudzenie – Po uprażeniu przesyp kaszę na talerz, aby chwilę ostygła.
4. Gotowanie – Dodaj ostudzoną kaszę do wrzątku i gotuj dalej. Uważaj, bo może „buchnąć” parą, choć nie zawsze.

Prażenie kasz to prosty sposób, aby były bardziej Yang, smaczniejsze i lżej strawne!

Jak ugotować idealną kaszę?

1. Zagotuj wodę
2. Dodaj przyprawy – Wrzuć odrobinę kurkumy.
3. Dodaj olej
4. Wsyp kaszę – Wybierz jaglaną, jęczmienną, ryż, lub inną ulubioną.
5. Gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
6. Daj jej czas – Po ugotowaniu owiń garnek kocem, aby kasza „doszła” i zyskała idealną konsystencję.

Fotki: Pinterest

Scroll to Top