Kurkuma – złoto dla zdrowia

Kurkuma, znana także jako szafran indyjski, to przyprawa z rodziny imbirowatych, ceniona za swoje właściwości zdrowotne i intensywną, złocistopomarańczową barwę. Substancją aktywną w kurkumie jest kurkumina – silny antyoksydant, który wspiera walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi, chroni komórki przed uszkodzeniami i może zmniejszać ryzyko nowotworów. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej kurkuma wykorzystywana jest m.in. przy problemach trawiennych, bólach menstruacyjnych, głowy i infekcjach.

Kurkuma:

  • Porusza krew i usuwa zastoje – wspiera układ sercowo-naczyniowy
  • Wspiera organizm w walce z komórkami nowotworowymi, neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami
  • Zmniejsza stany zapalne i bóle stawów
  • Reguluje florę jelitową
  • Wspiera odporność organizmu
  • Poprawia trawienie tłuszczów – wspomaga metabolizm 

Dodaj tłuszcz i pieprz spożywając kurkumę…

  • Zawsze spożywaj kurkumę w towarzystwie czarnego pieprzu, który zawiera piperynę, zwiększającą przyswajalność kurkuminy.
  • Dodatek tłuszczu również wspiera wchłanianie kurkuminy.
  • Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe lub obniżające ciśnienie powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem kurkumy.
  • Kurkuma nie jest zaecana w przypadku wrzodów oraz nadkwasoty żołądka.
  • Kurkuma może wywoływać skurcze dlatego może być nieodpowiednia dla kobiet w ciąży.

Dodawaj kurkumę do dań, napojów, aby czerpać z jej licznych właściwości zdrowotnych.

Przepis na złote mleko:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego albo krowiego),
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
  2. Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły.
  3. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj w między czasie tłuszcz. Unikaj doprowadzania do wrzenia.
  4. Opcjonalnie, na sam koniec dodaj mód i delikatnie wymieszaj.
Scroll to Top