Kurkuma, znana także jako szafran indyjski, to przyprawa z rodziny imbirowatych, ceniona za swoje właściwości zdrowotne i intensywną, złocistopomarańczową barwę. Substancją aktywną w kurkumie jest kurkumina – silny antyoksydant, który wspiera walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi, chroni komórki przed uszkodzeniami i może zmniejszać ryzyko nowotworów. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej kurkuma wykorzystywana jest m.in. przy problemach trawiennych, bólach menstruacyjnych, głowy i infekcjach.
Kurkuma:
- Porusza krew i usuwa zastoje – wspiera układ sercowo-naczyniowy
- Wspiera organizm w walce z komórkami nowotworowymi, neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami
- Zmniejsza stany zapalne i bóle stawów
- Reguluje florę jelitową
- Wspiera odporność organizmu
- Poprawia trawienie tłuszczów – wspomaga metabolizm
Dodaj tłuszcz i pieprz spożywając kurkumę…
- Zawsze spożywaj kurkumę w towarzystwie czarnego pieprzu, który zawiera piperynę, zwiększającą przyswajalność kurkuminy.
- Dodatek tłuszczu również wspiera wchłanianie kurkuminy.
- Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe lub obniżające ciśnienie powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem kurkumy.
- Kurkuma nie jest zaecana w przypadku wrzodów oraz nadkwasoty żołądka.
- Kurkuma może wywoływać skurcze dlatego może być nieodpowiednia dla kobiet w ciąży.
Dodawaj kurkumę do dań, napojów, aby czerpać z jej licznych właściwości zdrowotnych.
Przepis na złote mleko:
Składniki:
- 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego albo krowiego),
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły.
- Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj w między czasie tłuszcz. Unikaj doprowadzania do wrzenia.
- Opcjonalnie, na sam koniec dodaj mód i delikatnie wymieszaj.