Bulion mocy – przepis

Bulion długogotowany warto pić zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. Będzie działał wzmacniająco w okresie obniżonej odporności, a w przypadku osłabionego trawienia czy nawet problemów żołądkowych przyniesie wzmocnienie i ulgę. Bulion może też być doskonałą bazą do wielu potraw jak zupy czy risotto.

Oto pełny przepis na aromatyczny domowy rosół:

Składniki na 4 litry wody:

  • 1/2 łyżeczki tymianku, kurkumy, ziela hyzopu, ziela babki lancetowatej, rozmarynu, cząbru, bazyli, kardamonu
  • 1 łyżeczka kminku (w całości)
  • Kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Szczypta soli
  • Świeży plaster imbiru
  • 3 marchewki
  • 2 daktyle chińskie da zao
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • Kurczak (najlepiej gospodarski)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku wlej 4 litry wody i dodaj całego kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę, pokrojone na większe kawałki.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny, aż wszystkie smaki się połączą.
  3. Włóż plaster świeżego imbiru, daktyle (jeśli chcesz nadać lekko słodki smak) oraz przyprawy: tymianek, kurkumę, hyzop, babkę lancetowatą, rozmaryn, cząber, kminek, pieprz, bazylię, kardamon i sól.
  4. Odcedź bulion jeśli przeszkadzają Ci liczne przyprawy
  5. Na koniec możesz dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz makaron, lane kluski, kaszę jaglaną lub ryż, w zależności od preferencji.
Scroll to Top