Kuzu – wsparcie dla trawienia i odporności!

Kuzu to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny Pueraria, używana od wieków w medycynie chińskiej i japońskiej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Kuzu to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny Pueraria, używana od wieków w medycynie chińskiej i japońskiej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych:
  • Wspiera układ trawienny, łagodząc dolegliwości żołądkowe
  • Wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
  • Pomaga w leczeniu uzależnień
  • Stosowane przy gorączce, nadciśnieniu i alergiach
  • W kuchni kuzu działa jako naturalny zagęstnik – idealny do sosów, zup i deserów. Jest bezglutenowy, odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Przepis na szybki owocowy kisiel z kuzu

Składniki:

  • 250 g owoców (np. malina, borówka)
  • 2  łyżki kuzu (proporcje to kwestia preferencji)
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  • Owoce gotuj z połową szklanki wody przez chwilę aż zmiękną.
  • Rozpuść kuzu w 1/2 szklanki zimnej wody.
  • Dodaj kuzu do gotujących się owoców i mieszaj, aż kisiel zgęstnieje.
  • Jeśli to konieczne możesz dosłodzić np. miodem.

Podawaj na ciepło!

Przepis na szybki budyń z kuzu

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2  łyżki kuzu (proporcje to kwestia preferencji)
  • 1 łyżka masła ghee
  • łyżka cukru muscovado/syropu klonowego
  • opcjonalnie łyżka karobu/kakao lub 3 kostki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie przyprawy jak kardamon, cynamon, galgant

Przygotowanie:

  • Wymieszaj mleko z cukrem i karobem lub kakao, a następnie zagotuj.
  • Rozpuść kuzu w połowie porcji mleka, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek.
  • Dodaj rozpuszczone kuzu do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje, tworząc gęstą konsystencje.
  • Dodaj ulubione przyprawy, a na koniec ewentualnie kawałki czekolady, aby się rozpuściły.
  • Jeśli dosładzasz miodem, dodaj go dopiero po ostudzeniu, aby zachować jego właściwości.

Podawaj na ciepło!

Scroll to Top