Strączki
Zestawy przyprawowe do poszczególnych roślin strączkowych:
- kolendra, kminek, imbir: soczewica, mung, czarna fasola, adzuki
- szałwia, tymianek, oregano: czarna fasola, fasola pinto, nerkowata, soczewica
- koper, bazylia: soczewica, ciecierzyca, groch łuskany
- mięta, czosnek: soczewica, ciecierzyca
![](https://www.puls-natury.pl/wp-content/uploads/2024/12/The-Best-List-of-Naturally-Gluten-Free-Foods-easy-recipes-Vibrantly-G-Free-683x1024.jpg)
Podstawowa metoda gotowania strączkowych:
- Fasolę popłucz i namocz na noc w niewielkim garnku. Jeśli wymienimy w trakcie
moczenia wodę to poprawimy strawność fasoli - Rano wylej wodę z moczenia, zalej świeżą
- Umieść namoczony glon lub grzybki na dnie garnka
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień
- Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą prawie gotowe – ok. 20 – 30 minut
- Dodaj przyprawy i posól
- Gotuj kolejne 15 minut, aż zmiękną
- Zdejmij pokrywkę, zwiększ płomień, jeśli chcesz by nadmiar płynu wyparował.
Kasze
Jak przygotować kasze zgodnie z zasadami TCM?
1. Prażenie kasz – Dzięki temu stają się bardziej Yang, osuszane z wilgoci i oczyszczone z brudu.
2. Namaczanie – Warto namaczać kasze przed gotowaniem, aby były lżej strawne i szybciej się gotowały.
3. Płukanie – Dokładne przepłukanie usuwa kurz i inne zanieczyszczenia.
4. Proporcje wody – Drobniejsze kasze gotujemy w stosunku 2:1 (woda:kasza), grubsze 2,5:1 lub 3:1.
Jak prażyć kasze?
1. Rozgrzej patelnię – Wsyp suche ziarno na rozgrzaną patelnię i delikatnie przesuwaj po powierzchni co jakiś czas.
2. Czas prażenia – Praż przez 3–4 minuty, aż kasza zacznie „puszczać parę” i delikatnie zadymi.
3. Ostudzenie – Po uprażeniu przesyp kaszę na talerz, aby chwilę ostygła.
4. Gotowanie – Dodaj ostudzoną kaszę do wrzątku i gotuj dalej. Uważaj, bo może „buchnąć” parą, choć nie zawsze.
Prażenie kasz to prosty sposób, aby były bardziej Yang, smaczniejsze i lżej strawne!
![](https://www.puls-natury.pl/wp-content/uploads/2024/12/Kasza-jaglana-wlasciwosci-i-sposob-przygotowania.jpg)
Jak ugotować idealną kaszę?
1. Zagotuj wodę
2. Dodaj przyprawy – Wrzuć odrobinę kurkumy.
3. Dodaj olej
4. Wsyp kaszę – Wybierz jaglaną, jęczmienną, ryż, lub inną ulubioną.
5. Gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
6. Daj jej czas – Po ugotowaniu owiń garnek kocem, aby kasza „doszła” i zyskała idealną konsystencję.
Fotki: Pinterest