Składniki
- 1 szklanka suszonych daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie przez około 15 minut)
- ½ szklanki prażonego słonecznika
- 1-2 łyżki kakao lub karobu
- Opcjonalnie: 2-3 łyżki mleka migdałowego (dla uzyskania kremowej konsystencji), kardamon- 1-2 łyżki kakao lub karobu
Przepis:
- Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na około 15 minut, aż zmiękną. Następnie dokładnie odsącz je z wody.
- Na suchej patelni delikatnie upraż słonecznik, aż nabierze złocistego koloru. Odstaw do ostygnięcia.
- W blenderze umieść odsączone daktyle, uprażony słonecznik i kakao/karob. Zblenduj całość na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodaj mleko migdałowe, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.Przepis:
Gotowy deser możesz uformować w kulki, obtoczyć w orzechach (wówczas włóż do lodówki) lub podawać jako krem.
Źródło inspiracji: Księga słodyczy dla troskliwych łasuchów, Magdalena Zielezińska,
Fotka: Pinterest